Tíz tévhit lovakról és lovasokról
2017. május 09. írta: Cseri Dávid

Tíz tévhit lovakról és lovasokról

Szinte minden lovas és lószerető ember érezhette már magát meg nemértett művésznek, mikor egy istálló levegőtől oly távol álló személyt próbált sztereotípiái ellenkezőjéről meggyőzni. Így már azt is sokan megtudhattuk, miszerint a lovaglás nem sport és a több órás edzések felérnek egy wellnessz-fitnessz nyugtató és pihentető fürdővel is. A lovak elől csípnek, hátul rúgnak középen meg jól földhöz vágnak teóriáról pedig ne is beszéljünk. Ezekből szemezgettem emlékeimben a kedves olvasó számára.

1, A szőke herceg sem fehér, sem pedig barna lovon nem fog megérkezni. Ennek egyszerű oka a lószínek tradícionális elnevezései. A „fehér” lovakra szürkét mondunk, a barnákra pedig pejt és mindkét esetben számtalan színváltozatot különböztetünk meg. Hogy mit mondunk akkor egy szürke lóra? Úgy hívjuk deres, szintén számtalan változattal, hogy ne legyen egyszerű a dolgunk. Ezen elnevezések legtöbbje az ősi magyar nyelvből eredeztethető. Egyes kutatások szerint az ősmagyarjaink nem ismerték a fehér szót, a csángók például máig mellőzik szókincsükből.tenor.gif

2, Nem illethetünk minden nemes és kivételes lovat a paripa jelzővel, ugyanis ezt csak a herélt lovakra használjuk.

3, A lovaglás igen is sport, mely a legtehetségesebbek és kitartóbbak kezében művészetté válhat. Aki szerint nekünk csak üldögélnünk kell a nyeregben akárcsak egy fotelban, „mert úgyis a ló csinál mindent” pattanjon fel negyed órára, és garantálni tudom, hogy másnapra angol tudósoknak kell megkeresniük azon testrészeit, melyeket megkímél az izomláz.

4, Nem lesz a sok lovaglástól O lábunk, mint Lucky Luke-nak. Ezt bizony saját példámból mondom. Olyan szerencsésnek mondhatom magam, hogy előbb ültem nyeregben, mint járni tudtam, és azóta is napi szinten űzöm e nemes életvitelt. Ennek ellenére vigyázzállásban aligha férne át a két combom között egy magyar kártya lap.

5, Amint felnyergeltünk nem vágtázunk ki azon nyomban az istállóból. Ez csak akkor volt szokás mikor a sheriffhez odaért a hír a legközelebbi postakocsi kirablásáról.

6, Nem fogod végig lovagolni a nagy pardubicei akadályversenyt az első lóra ülésed alkalmával, sőt talán még az ügetés ritmusát sem fogod egyből megérezni.elv36607b_175556_5909086.jpg

7, A lovak a nyerítéssel és prüszkölésükkel nem úgy beszélgetnek egymással, mint mi a sarki kocsmában. Sőt, a testbeszéd sokkal hangsúlyosabb helyet foglal el kommunikációjukban és ezt egészítik ki időnként az említett hangokkal.

8, Minden póniló volt egyszer kiscsikó, de nem minden kiscsikó volt póniló.

9, Amint egy ló farára az istálló másik feléről ránézel, nem az lesz az első gondolata, hogy átrúgjon egy másik univerzumba.

10, Nem azért húzzuk ki magunkat a lovon, és tekintünk egyenesen előre, mert lenéznénk a gyalogszeren járókat.

+1, A lovardai mulatságok alatt nem kumiszt iszunk és nem csak a lovakról tudunk beszélgetni. Néha a lovas filmekről és a kutyákról, valamint a történelemről is, melyet lovakkal írtak. 

Bízom benne, hogy a fent olvasott tréfásra vett sorok számos lovas barátomat megmosolyogtatták, a leendő lovasok pedig választ kaptak egynéhány kétségükre.

zapgf14.jpg

(Fotók: Martinmalone.net/Zandra Ahl Photography/)

A bejegyzés trackback címe:

https://cseridavidkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr2212493029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.11. 06:34:57

Jó pár éve megismertem egy kazah lányt. Szóba jött a lovaglás. Mondtam én még soha. Nézett rám nagy szemekkel: "te magyar vagy és nem tudsz lovagolni???" :) Röhögtem, de belül kicsit szégyelltem is magam... Inkább ebbe (is) tolnák a pénzt Magyarországon és ne a fociba...

Peetee 2017.05.11. 09:08:10

Ó, mi buta tanulatlan világproletárok, elnézést kérünk amiért beszélni merészeszelünk a nagy lovassportról.

2017.05.11. 09:13:48

Utálom a lovakat.

anyuli 2017.05.11. 09:18:56

@shitgun: Ne aggódj, ők is téged.

Fikkentáger 2017.05.11. 09:24:28

@[HPhD]Blokkolnam: Nyugi, tolják bele rendesen. De kábé úgy, mint a fociba: ha nem vagy rokon, nem sokat fogsz belőle profitálni.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:32:02

@[HPhD]Blokkolnam: Magyarországon a legelterjedtebb a lósport a környékbeli országokban, ez tény. Elérhető, pl. itt Komárom környékén is nem kell hozzá milliomosnak sem lenni.

Porcogo 2017.05.11. 09:32:09

"3, A lovaglás igen is sport, mely a legtehetségesebbek és kitartóbbak kezében művészetté válhat. Aki szerint nekünk csak üldögélnünk kell a nyeregben akárcsak egy fotelban, „mert úgyis a ló csinál mindent” pattanjon fel negyed órára, és garantálni tudom, hogy másnapra angol tudósoknak kell megkeresniük azon testrészeit, melyeket megkímél az izomláz."

Nyilván sport, hisz a sakk is sport, de azért semmiképp sem hasonlítanám valóban egy valóban emberi erőn és állóképességen alapuló sportághoz. Volt szerencsém lovagolni 2 órát terepen, úgy hogy előtte egyszer ültem fél órát futószáras lovon és ki kell ábrándítsalak... nem lett izomlázam.

Alapvetően az a probléma a magyar lovassporttal, hogy very büszkék vagyunk rá, csak kár hogy a magyar focihoz hasonlóan nem létezik. Elugrabugrálnak A, B kategóriában, de a nemzetközi mezőnyhöz képest semmi eredmény... ellenben a pénz és az arc megvan hozzá és aki egy kicsit is belelát pl. a díjugrató lovas társadalom életében, annak maximum köpni támadna kedve az egésztől.

Aki szereti a lovakat üljön fel és menjen ki az erdőbe pár órára... na az lovaglás, de ez az úri muri ami a magyar lovasokra jellemző még viccnek is gyenge.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:34:50

Különben fosok a lovaktól. Erdélyben is odajöttek ilyen vadlovak azt néztek az arcomba, majd beszartam. Medvétől sem fostam volna jobban, mert ezek még bandában is vannak ráadásul.

dunántúli gyerek 2017.05.11. 09:37:35

@Porcogo: Szerintem nem csak az a lósport, hogy mit érünk el versenyeken - eleve fogathajtástól lótáncig meg lovasíjászatig van kismillió dolog - , hanem az hogy a környékünkön minden második faluban van lovarda, azért ez nincs minden országban így.

Csak Norris 2017.05.11. 10:18:02

"10. Nem azért húzzuk ki magunkat a lovon, és tekintünk egyenesen előre, mert lenéznénk a gyalogszeren járókat."

Ez világos. De elárulnád hogy miért nem tudtok köszönni? Sem lóról, Sem az utcán találkozva. Az exem öccsének voltak lovas ismerösei, neki köszöntek, az exemet levegönek nézték.

Meglepetésként ért, hogy Nidersachsenben (nagy lovas tartomány) rendszeresen találkozok kirándulás közben lovasokkal, és akár elöre köszönnek, ellentétben magyarországgal.

Deströyer666 2017.05.11. 10:27:52

"Minden póniló volt egyszer kiscsikó, de nem minden kiscsikó volt póniló."

Csodálatos igazságok, komolyan. Gondoltál már az öngyilkosságra?

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2017.05.11. 11:39:16

A többi bejegyzést olvasgatva az az érzésem, hogy egy kis levegő kieresztésével is emberformájú maradna a nagyrabecsült szerző. Sőt, megkockáztatom, talán nem veszítene, de tán még szerezne is ebből az értékes tulajdonságból.

A kiengedett töltőanyagért meg nem volna kár, a lovakhoz és a lovagláshoz talán anélkül is lehet érteni.

Cseri Dávid 2017.05.11. 22:57:00

@Csak Norris: Ez sajnos teljesen így van, de nem csak lovas és gyalogos, hanem ember és ember tekintetében is, legyen az lovas, kerékpáros vagy futó. Az emberek sajnos vidéken is egyre inkább kezdenek eltávolodni egymástól és az alapvető jómodortól. Én is azt tapasztaltam Bajorországban, hogy a faluk között is minden arra járó előre köszönt.
süti beállítások módosítása