Köszönjük ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész!
2017. április 03. írta: Cseri Dávid

Köszönjük ifj. Szabó Gábor és Timpex Bölcsész!

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a tengerentúlon Omaha városában a fedettpályás díjugrató világkupa döntőjét. Hatalmas szenzációként Hugyecz Mariann göteborgi szereplése után egy évvel ismét volt magyar érdekeltség az eseményen, ifj. Szabó Gábor Timpex Bölcsésszel képviselte koronás címerünket.

A pálya szélén a magyar zászló ör17760095_1896101967294045_5015045661814002284_n_1.jpgömét csak tetézte, hogy Timpex Bölcsészt hazánkban tenyésztették, így ízig-vérig magyar páros várhatta a csütörtöki ünnepélyes indulási sorrend sorsolást. Még ha csak pár másodpercig volt is szó honfitársainkról, elmondhatatlan örömmel és várakozással töltött el a másnapi vadászugratásig. Biztos voltam benne, hogy a közönség is lelkesen fogja Gábort fogadni, tudva, hogy máig rengeteg tisztelője és csodálója van az Egyesült Államokban Némethy Bertalannak, akinek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy vezető díjugrató nagyhatalommá vált az ország. Mi sem bizonyítja ezt jobban, a végső fináléban is Mclain Ward győzött, akinek stílusa még mindig a mester által amerikába vitt tökéletes örkénytábori stílusra emlékeztetett. Amikor Némethy legeredményesebb tanítványa George Morris hosszú évek után viszont látta a még mindig fiatalember Gábort, alig akart hinni a szemének.

Sajnos jelenlegi elfoglaltságom és a 7 órás időeltolódás miatt csak szombat kora reggel olvashattam az első eredményeket, de mikor láttam, hogy Gabó a 18. helyen áll az első versenynap után olyan neveket megelőzve, mint a sportág koronázatlan királyát Ludger Beerbaum-ot vagy személyes kedvencemet Denis Lynch-et, azt hittem még álmodok. Aztán megnéztem a feltöltött lovaglását és végleg felébredtem azzal a tudattal, hogy igenis helyük-helyünk van a világ díjugrató élvonalában. Rendkívül stílusos, higgadt és magabiztos lovaglást mutatott be a mezőny egyik legfiatalabbjaként.17522686_1894498857454356_1607502401209289432_n.jpg Utoljára akkor néztem ilyen örömmel és lelkesedéssel hazai kötődésű díjugrató videót, mikor először láttam Túri József Hickstead Derby győzelmet érő lovaglását. Azzal a különbséggel és annak tudatában, hogy az évtizedekkel ezelőtt volt és a mérhetetlen büszkeség mellett a nosztalgia és a jelenkor bizonytalanságának érzése töltött el évekkel ezelőtt. A jelenben másnap azonban Gábor tovább folytatta világklasszis lovasokhoz méltó szereplését, második pályáját maga Bill Gates is nyomon követte és tapssal honorálta. A döntők döntőjébe kerülvén egy álom teljesült és csupán egy rendkívül nehéz hármas kombináció utolsó két elemét hibázta el a nyírségi különítmény. E pályát nézve pedig a büszkeség mellett most először reményt is éreztem és máig e három nap hatása alatt vagyok oly sok lovas társammal együtt.A három nap összesített teljesítménye alapján lovasunk a 21. helyen végzett az legek legjei között. (Lovas témában kevésbé tájékozott olvasóimnak írom, ez legalább akkora dolog, mintha magyar futball csapat szerepelt volna a BL főtábláján, vagy van magyar szereplő egy Star Wars filmben.) Egy hosszú hétvégére ismét a világ lovas elitjében érezhettük magunkat, és nem kellett gondolkozni és egy „kedvenc” lovast választani, akinek szurkolni fogok, mint oly sokszor
Szebényi Dániel utánozhatatlan Eurosportos közvetítései során. Ezeknél a már megszokott élményeknél természetesen leírhatatlanul jobb érzés volt egy olyan magyar lovasembert nézni aki példakép kell, hogy legyen a fiatal lovas generációk számára, és sikerei erőt kell, hogy adjanak a folytatáshoz minden magyar lovasember számára. Minden hazai lovas és lószerető ember nevében köszönöm e mesés hétvégét Gábornak és minden segítőjének, a teljesség igénye nélkül a ló tenyésztőjének a Tárbály családnak, ápolójának Csuka Balázsnak, Németh István szövetségi kapitánynak és Gábor barátnőjének aki mindenben támogatja őt, és ez mindennél több segítség és támasz egy élsportoló számára. Az eredményekhez gratulálva kívánom a párosnak és a válogatott többi tagjának, hogy meg sem álljanak a szamurájok országáig!ifjabb-szabo-gabor-e1491031110893.jpg

(fotók/ Szabó Gábor facebook)

A bejegyzés trackback címe:

https://cseridavidkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1912397795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása