Tenyész-kipróbálás, versenyzés Nóniusszal
2018. február 14. írta: Cseri Dávid

Tenyész-kipróbálás, versenyzés Nóniusszal

ltn.jpg

Nem szeretnék túl régre visszamenni az áttekintéshez kapcsolódva, de ha képet kapunk a múltról talán érthető mitől ilyen jó teherbírású ló a nóniusz. A múlt század közepéig szeretnék vissza menni, amikor is még előtte vagyunk a drasztikus ló fogyásnak és a háború utáni helyreállított tenyésztés kezd kibontakozni. Ekkor még munkára használták a fajtát az ország nagy részén.

Az 1950-es években még 100 km-es versenyeket rendeztek, fogatversenyeket ezeken mének is és kancák is részt vettek. Két részből álltak ezek a versenyek az első részben 80km-es távot kellett 6 óra alatt teljesíteni. Ezután következett 20 perc kondíció vizsgálat majd az utolsó 20 km ami a gyorsasági szakaszt jelentette ügetésben 70 perces időkorláton belül. Ezeken a versenyeken jó eredményekkel szerepeltek a nóniusz lovak.fintha_gabor_szilvasvarad.jpg

1. Fintha Gábor fogata Szilvásváradon 1984-ben.

Itt főként mezőhegyesi tenyésztésű lovak indultak, de 1956-ban a Hortobágy-mátai törzstenyészet is indított egy fogatot, ami 20 km-en 56 perc 12m/percet futott. Ennek a fogatnak volt tagja 244/706 H. Vallomás (róla fotót is közlök) és párja 663 Uganda.

A 6 alkalommal megrendezett 100 km-es versenyeken 54 ló ért el I.-III. helyezést, ezek közül 33 nóniusz volt, ez százalékosan 61,1%. (Dunka B.)

Ezek után a 100 km-es versenyek után már a modern fogatsportnak megfelelő kipróbálás következett. Ez 3 részből állt. Díjhajtás, maratonhajtás, akadályhajtás. A díjhajtásban az intermediaire nemzetközi feladatot kellett teljesíteni kettesben fogatolva. Maratonhajtásban 10 km-es terephajtást kellett teljesíteni szigorú előírásokkal. Akadályhajtásban 800 m-es pályán tíz db 2m szélességű akadályon kellett áthajtani.

1974-től Fintha Gábor versenyzett nóniusz lovakkal fogatolva, négyesfogatban jó eredményekkel szerepelt. 725 ND XIII-5 Ódeszép nevű rudas fogatlováról szintén fotót közlök. Krizsán Sándor szintén nóniusz négyes fogattal versenyzett ebben az időszakban.fintha_gabor.jpg

2. Fintha Gábor maratonhajtáson.

Álljon itt egy rövid korkép leírás emlékezve a nagy időkre idézet az Ostorhegyes c. nagyszerű kötetből. „ A bokszban a fogatlovak pompáznak: bár valamennyi állat patikatisztaságú környezetben ropogtatja a zabot, azért Fintha kisportolt nóniuszai mintha kissé mégis protekciósok lennének.

  • Meg kell őket becsülni – mondja a hajtójuk – ugyanis nem olyan egyszerű összeszedni egy négyes versenyfogatot. Három saját tenyésztésű lovam van, aztán van egy mezőhegyesi, amelyik ugyancsak nóniusz.”

2008-ban változott utoljára a tenyésztési szabályzat, ami kitér a mének és kancák teljesítményvizsgálatára. Ez megtalálható a Nóniusz Lótenyésztő Országos Egyesület honlapján. Példaként részletesen kigyűjtöttem, hogy ma a következőket figyelik meg a szakemberek a díjhajtó négyszögben: indítás, száronlét, határozott előremenés, iramfokozások, átmenetek, segítségek elfogadása, állítások, hajlékonyság. Ez a ménekre vonatkozik a tenyészménné válás folyamata során az I. szakaszban.krizsan_sandor_szilvasvarad_1984.jpg

3. Krizsán Sándor fogata Szilvásváradon 1984-ben.

Amelyik ménjelölt tovább lép a második szakaszban már szerepel a díjhajtó feladat teljesítése, akadályhajtó feladat és terephajtó feladat. Ezek a kipróbálások és próbák a megfelelő szelekció érvényesítése érdekében nagyon fontosak a fajta számára. Ma már nem száz kilómétereket kell megtennünk, hanem szűk pályákon éles fordulatokat végrehajtani. Alkalmazkodnunk kell a modern versenyszabályoknak a sportban. Ám a hétköznapokban ugyan úgy szükség lehet a „gurulós” ügetésű nagy teherbírású hagyományos nóniuszokra.

 

odeszep.jpg

4. Ódeszép nevű törzskanca, Fintha Gábor rudas lova.

vallomas.jpg

5. Vallomás nevű törzskanca.

Hegedűs László, Kunbaracs 2018-01-31

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cseridavidkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr7413668420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása