A világhírű fotó és ami mögötte van
2017. november 30. írta: Cseri Dávid

A világhírű fotó és ami mögötte van

reckless.jpgSzámos lovas fórumon, weboldalon vagy könyvben találkozhatunk a fent látható világhírű fotóval. Pár hónapja én is feltöltöttem már az oldalamra egy hozzá illő idézettel. Minden fényképnek megvan a maga története, így ekkor tájt kezdett el foglalkoztatni a gondolat, kiket is láthatunk e sokatmondó remekművön és mi állhat a készítés hátterében.

Rövid kutakodás után megtudtam, hogy nem más szerepel a fotón mint az egyik leghíresebb ausztrál galopp idomár Tommy Woodcock és legendás társa Reckless. (E névvel a koreai háborúban szolgált lóval is találkozhatunk, de természetesen a kettőnek nincs köze egymáshoz.)

A sikeres tréner különös, ám annál figyelemre méltóbb szokása volt, hogy a nagy versenyek előtt az általa edzett lovakkal aludt. Reckless előtt az egyik leghíresebb ló, amellyel akkor még lovászként foglalkozott Phar Lap’s volt. Az ausztrál győzelmei után az Egyesült Államokban versenyzett, ahol hozzá sem nyúlt a takarmányhoz legjobb barátja jelenléte nélkül. Sajnos itt, a hatalmas fogadási tétek miatt az alvilág is beleszólt a lóversenysportba, és egy óvatlan pillanatban mérget kevertek Par Lap’s abrakja közé.

A ló Tommy Woodcock kezei között múlt ki. Valószínűleg ekkor határozta el végleg, hogy egy percre sem hagyja négylábú társait szem elől.

Így hát természetes volt számára, hogy 1977-ben a legendás Melbourne Cup előestéjén Reckless mellett tért nyugovóra. E szokásáról természetesen a híres ausztrál fotós Bruce Postle is értesült, de az ekkor már 74 éves öreg úr nem akarta megengedni, hogy lefotózza őket, félve attól, hogy kinevetik mint hóbortos vénembert. Postle aztán titokban mégis megörökítette egy tökéletes pillanatban a két barátot, mely végül elnyerte Woodcock tetszését és bizalmát.

Bizonyára mi sem bánjuk a fotós rámenőségét, hisz valóban egy unikális fotó született. Rá tekintve minden kérdésünkre választ kapunk, hogy miért is jelentik oly sok embernek a lovak a világ minden boldogságát.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cseridavidkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr1113406159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása