Némethy Bertalan mint Oscar díjas Disney hős!?
2016. november 02. írta: Cseri Dávid

Némethy Bertalan mint Oscar díjas Disney hős!?

Bizony a kedves nagyérdemű akár elírásnak is gondolhatja a bejegyzés címét.  Lovas kultúrtörténetünk egyik legnevesebb személyisége, és az amerikai lovassport feltámasztója azonban valóban szerepelt egy Walt Disney által szponzorált alkotásban. Sőt nem is egy átlag hollywoodi mozgófilmben, hanem egy Oscar szobrocskával jutalmazott műben.

1959-et írunk, az Egyesült Államok díjugrató válogatottját a győri születésű huszártiszt, Némethy Bertalan vezeti. Szakértelmével és következetességével végleg helyes röppályára állította vendéglátó országát a világ lovasolimpiai vérkeringésében. Lovasaival már számolni kell szerte a nemzetközi porondon.

Az egyik legígéretesebb tanítványa Hugh Wiley volt, akinek a szintén sokra hivatott, de nehezen kezelhető társa a Nautical névre hallgatott. A négylábú története Snowmanéhez hasonlóan szintén mesébe illő, egy westernfarmról jutott el a római olimpiai díjugrató stadion gyepéig. Eredetileg Pelo de Oro néven törzskönyvezték. A ló felmenői még javában kergetőztek az indiánokkal segítve a sápadtarcúak térnyerését a kontinensen. Ugyanis a ló apját a quarter horse Muchaco de Orot a hadsereg tenyésztette, majd telivér kancát fedeztetett vele.nautical-with-suzanne-1947.jpg

Nautical még western nyeregben.

Hugh Wiley tehát a nehéz lovaglású, de annál nagyobb ugrótehetségű Nautical nyergében várta az 1960-es olimpiát megelőző nemzetközi díjugrató szezont. A lóban Némethy Bertalanon kívül kevesen hittek sorozatos ellenszegülései miatt. Végül az örkénytábori tanokon nyugvó Némethy módszer meghozta eredményét és 1958-ban már Európa díjugrató színpadán is sikert sikerre halmozott Aachentól Londonig.

25_c.jpg

Egy évtizeden belül pedig már a díjugrató akadályok fölé tornyosulva.

A tehetséges párosra azonban nem csupán eredményei okán kapta fel fejét a Disney társaság egyik producere. A ló egyrészt a sportlovak körében szokatlan színnel rendelkezett, másrészt az ugrások felett farkával csapkodott, mintha csak repülni próbálna. Így a hollywoodiak fejében Dumbó után kipattant a „repülő” ló filmvászonra vitelének ötlete is.

Nem csoda hát, hogy a kasszasiker csábításának engedve 1959-ben meg is kezdődött a „The horse with the flying tail” (A ló a repülő farokkal) című dokumentumfilm forgatása Larry Lansburgh rendezésében.

A felkérésnek és az USET igenlő válaszának talán Némethy örült a legkevésbé. A ló ideges természetét a stáb jelenléte csak fokozta. Volt, hogy a mester eligazításait 4-5 kamera is követte. A nagyrészt lovakhoz mit sem értő stáb sokszor akaratlanul is kínos helyzeteket teremtett. A kellemetlenségek ellenére a magyar kiválóság mindenkit nyugalomra intett.  A kamerák természetesen az európai versenyeken is minden pillanatban jelen voltak.25_a.jpg

Hollywood látókörében.

Wiley és Nautical még ez évben minősült a londoni királyi versenyre is. Ahogy Némethy mester mondta, a dráma megérte a Disney-nek. A rendkívül nehézre megálmodott pályát hatalmas nézőszám, és a megtelt királyi páholy követte feszült figyelemmel. Hibátlan lovaglás után egy szintén briliáns összevetéssel végzett a dobogó legtetején a páros, melyet természetesen végig rögzítettek a kamerák.25_b.png

 A filmet 1960-ban mutatták be a nagyközönség számára, és a 33. Oscar díj átadó gálán rendezője fotózkodhatott az unalomig a legjobb dokumentumfilmért járó arany szobrocskával.

Nem csak Némethy tört a nyugaton új életet kezdő lovaslegendáink közül filmes babérokra. De, hogy kik voltak-e lovasok, legyen már egy másik írás témája a közeljövőben.

Jelenet a filmből.

Hugh és Nautical 30 másodperctől látható a felvételen.

Larry Lansburgh az Oscar-díj átvételekor, melyet Tony Curtis-től vehetett át, és beszédében megköszönte a válogatott segítségét. (18:10) 

3.png

A bejegyzés trackback címe:

https://cseridavidkonyv.blog.hu/api/trackback/id/tr5911925145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása